Martin Mls
13. června 2021 • 18:00

Proč Eriksenovo srdce selhalo? Někdy stačí banalita, vysvětluje lékař

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to delikátní případ, který zajímá nejen fotbalové Dánsko. Srdce Christiana Eriksena je teď nejsledovanější na celé planetě. Doktoři v Kodani hledají příčinu jeho sobotního kolapsu na konci prvního poločasu zápasu s Finskem (0:1). Devětadvacetiletý záložník je stabilizovaný, komunikuje a zůstává ve špitále. Jeho spoluhráči po děsivém zážitku v neděli netrénovali a nastoupili k nim psychologové.



Byl to podivný víkend. Zkraje fotbalového EURO se neřešily góly ani výkony rozhodčích, všechny zajímala úplně jiná, daleko civilnější věc. Stav Christiana Eriksena a jeho srdce po sobotním kolapsu v partii s Finskem. Pro připomenutí: dánský záložník spadl na trávník sám bez cizího zavinění ve chvíli, kdy na něj letěl míč po autovém vhazování.

„Ležel na boku, dýchal a měl puls. Najednou ale bylo všechno jinak a museli jsme začít s masáží srdce,“ líčil lékař dánského týmu Martin Boesen, jenž potvrdil úplnou zástavu srdce a použití defibrilátoru. „Christian je teď na tom za daných okolností OK, výsledky vyšetření byly dobré,“ dodal včera odpoledne.

Fotbalová planeta chválila pohotový zásah kapitána Simona Kjaera, jenž se o Eriksena staral do nástupu lékařů, i bleskové přerušení hry rozhodčím Anthonym Taylorem. „Vypadalo to hrozivě, ale lékařský tým odvedl úžasnou práci,“ poklonil se pro BBC někdejší záložník Fabrice Muamba. V březnu 2012 si prožil podobný příběh: zkolaboval ve čtvrtfinále anglického FA Cupu a musel ukončit kariéru. Jeho srdce netlouklo dlouhých 78 minut, zatímco Eriksen byl při vědomí už ve chvíli, kdy ho odvážela sanitka z kodaňského stadionu Parken.

Z nemocnice vzkázal spoluhráčům, aby přerušený zápas s Finskem dohráli, a v neděli s nimi měl videohovor. „Víte, co pro mě bylo nejhezčí? Když jsem viděl Christiana usmívat se,“ vyznal se trenér Kasper Hjulmand. Jeho prominentní hráč dál zůstává v prestižní Rigshospitalet. Musí podstoupit obligátní kolečko důkladných vyšetření, aby se přišlo na to, kde je problém.

Už teď se čile spekuluje: prodělal snad bez příznaků COVID-19, což se mohlo podepsat na jeho srdci? „Nesmysl,“ tvrdí Giuseppe Marotta, šéf Interu Milán, kde Eriksen hraje. „Neměl koronavirus a ani nebyl očkovaný.“

Christian Eriksen zkolaboval, medikům se podařilo přivést ho k vědomí. Ze stadionu byl okamžitě převezen do nemocnice
Christian Eriksen zkolaboval, medikům se podařilo přivést ho k vědomí. Ze stadionu byl okamžitě převezen do nemocnice

Všechny předchozí testy prý dopadly bez problémů – včetně těch v Tottenhamu, kde Eriksen hrál před loňským přestupem do Interu. „Vyděšeně jsem si říkal: Proboha, co jsem přehlédl? Znovu jsem to ale projel a všechno se zdá v pohodě,“ pravil Sanjay Sharma, kardiolog Tottenhamu.

I když všechno vypadá zdánlivě neprůstřelně, případ á la Eriksen se může výjimečně přihodit. „Bavíme se o promilích hráčů a přijde to jednou za čas, ale pak je to bohužel hodně vidět,“ řekl deníku Sport Ladislav Šindelář, lékař pražské Ústřední vojenské nemocnice a fotbalové Sparty. Před sedmi lety byl coby doktor Dukly u kolapsu záložníka Petra Malého.

„Stejně jako Eriksen úspěšně prošel všemi předepsanými prohlídkami. Echo, EKG, laboratorní odběry… Jeho diagnózou byla vzácná genetická vada, která se dá zjistit až magnetickou rezonancí srdce, což není standardní vyšetření ani u vrcholových sportovců,“ vykládá Šindelář. „Někdy stačí banální viróza nebo infekce, která způsobí zánět srdečního svalu, a při něm může vzniknout život ohrožující arytmie.“

Podobný scénář mohl nastat i u Eriksena. „Neviděl jsem ho osobně a neprošel mi rukama, ale jestliže brzy nabral vědomí, nemusel by mít dlouhodobé následky. Nedá se vyloučit ani pokračování kariéry, vždyť třeba nizozemský obránce Daley Blind hraje s voperovaným defibrilátorem,“ připomíná Šindelář. „Ovšem tohle je teď předčasné řešit, Eriksen se musí nejdřív uzdravit.“

Dánové v neděli netrénovali, zrušili i plánované mediální aktivity. Hráči potřebují hrůzný zážitek zpracovat, můžou jim pomoct psychologové i čas: příští zápas s Belgií je na programu až ve čtvrtek. Uvítá to nejen statečný kapitán Kjaer, jenž se proti Finsku kvůli emočnímu vysílení nechal vystřídat už v 63. minutě a pak vyčerpaně seděl na lavičce.

„Dost ho to zasáhlo, s Christianem jsou si hodně blízcí. Pochyboval, jestli bude moct pokračovat v zápase. Snažil se, ale nešlo to,“ vyprávěl kouč Hjulmand.

Nálada v dánském týmu je po včerejším kontaktu s Eriksenem o něco lepší, ale napětí zůstává. Fotbal nikdo neřeší, porážka s Finskem byla naprosto podružná.  „Pro všechny je to traumatická zkušenost,“ vydechl Hjulmand. „Snažíme se sebrat a dát se dohromady, naštěstí kolem sebe máme profesionály. Promluvíme si o tom a společně se pokusíme posunout dál.“

Snad se to povede.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud